Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Bogdan Gheorghiu, alături de specialiști din Ministerul Culturii și Ministerul Finanțelor Publice, s-au întâlnit, joi, cu reprezentanți ai sectoarelor culturale care au avut de suferit în urma crizei COVID-19.
Discuțiile reprezentanților Guvernului cu principalii actori din domeniu au vizat găsirea celor mai bune variante de sprijin economic, pentru a proteja operatorii culturali, în această perioadă de noi restricții, și identificarea soluțiilor tehnice în perspectiva acordării unei noi scheme de ajutor de stat, a transmis, joi, Ministerul Culturii, print-un comunicat de presă.
„Am mai avut astfel de întâlniri, ce au devenit o practică în aceste vremuri grele pentru a lua decizii rapid și eficient. Analizăm și alte modele de bune practici, așa cum a procedat Germania și luăm în considerare recomandările Comisiei Europene, pentru a le adapta situației noastre. În următoarele săptămâni vrem să avem un document de lucru care să poată fi pus în consultare publică. Trebuie să gândim un sprijin real pentru întreaga industrie, de la organizatorii de evenimente mari și până la personalul tehnic, la industria conexă sau chiar artiștii care sunt implicați în evenimente culturale mai mici”, a declarat vicepremierul Raluca Turcan.
„Situația sanitară este gravă, iar restricțiile au impact major asupra activităților culturale. După cum vedeți, am organizat imediat un grup de lucru, pentru că trebuie să asigurăm continuitatea activităților și să securizăm financiar lucrătorii culturali din toate sectoarele creative. Ne dăm seama cât de importantă este implicarea Guvernului în a le oferi sprijin financiar și cât de important este domeniul cultural-creativ”, a explicat și ministrul Culturii.
Bogdan Gheorghiu a anunțat că Ministerul Culturii se oferă să administreze viitoarea schemă de ajutor de stat, iar săptămâna viitoare va avea loc o nouă o întâlnire cu acest grup de lucru.
Întâlnirea vine după ce Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a decis, marți, ca, de miercuri, cafenelele, restaurantele, cinematografele, instituțiile de specacol și/sau concerte din Capitală să se închidă.
Ministerul Culturii a transmis, miercuri, că face toate demersurile către autoritățile competente, pentru ca sălile de spectacol, teatrele și cinematografele să fie închise doar în ultimă instanță, în cazul în care celelalte măsuri nu vor fi eficiente. Pentru a sprijini continuarea activităților cu publicul și, în același timp a combaterii infectării cu SARS CoV-2, Ministerul Culturii propune măsuri de protecție suplimentare, precum purtarea măștii inclusiv în perimetrul clădirii în care au loc evenimentele.
„Activitatea culturală în toată țara a fost aproape inexistentă în ultimele șapte luni. Au fost anulate toate festivalurile mari, iar teatrele și cinematografele au fost complet închise până la mijlocul lunii septembrie. Consider că evenimentele culturale nu au contribuit în vreun fel la creșterea numărului de noi îmbolnăviri. Recomand deschiderea cât mai rapidă a teatrelor, cinematografelor și sălilor de spectacole pentru păstrarea unei normalități sociale, în deplină siguranță, prin respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară. În acest sens, avem deja un dialog cu prefecţii judeţelor unde observăm o creştere a incidenţei cumulate din ultimele 14 zile la mia de locuitori și sperăm ca activitățile culturale să nu se mai afle printre primele segmente economice suspendate. Totodată, facem demersuri să fie reluate cu prioritate, pentru că reprezintă cel mai mic risc dintre activitățile restricționate. Suntem victime colaterale, instituţiile de spectacol neînregistrând niciun focar în ultimele 14 zile”, a declarat, miercuri, Bogdan Gheorghiu, conform documentului citat.